Ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών ΠερΚα, Κοινωνικός Χώρος Σπορείο





"Η Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με την υποστήριξη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, η ομάδα άρχισε να καλλιεργεί ...

 σε ένα μικρό τμήμα από την έκταση των 689 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.


Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, καλύπτει μέρος από τις ανάγκες των μελών της ομάδας, στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γίνεται με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τα οφέλη που έχει η ενασχόληση και η επαφή με τη γη.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PYnGSgaOuSs?list=PL9521D044AE8FA503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Τα τρόφιμα που παράγονται είναι καθαρά, ασφαλή και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σεβασμός στη χλωρίδα και πανίδα που αναπτύχθηκε εκεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτήν την στιγμή η δραστηριότητα ΠΕΡ.ΚΑ. αποτελεί την πολυπληθέστερη ενεργό εθελοντική δράση στο πρώην στρατόπεδο, αφού μέσα σε δύο χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση δημιουργήθηκαν τέσσερις επιπλέον ομάδες ΠΕΡ.ΚΑ. που λειτούργησαν με τις ίδιες βασικές αρχές του σεβασμού των φυσικών και ανθρώπινων πόρων. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bPWe-XA1qaA?list=PL9521D044AE8FA503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Η καθημερινή παρουσία μας στο στρατόπεδο συνέβαλε στο να μειωθούν τα κρούσματα λεηλασίας των κτηρίων και κοπής δέντρων και στο να είναι πιο ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η δραστηριότητα αυτή έχει δύο βασικές συνιστώσες : 

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xDuAbntrgdc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 

α) Μέσα από τις αρχές της συλλογικότητας, της αυτοδιαχείρισης, της ισονομίας, της συνεχούς εκπαίδευσης και πέρα από κάθε κομματική γραμμή η καλλιέργεια γίνεται εργαστήριο έρευνας που τείνει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αστών και αγροτών και να φέρει κοντά στην φύση τον άνθρωπο της πόλης.

Με θετική σκέψη και δράση, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους φυσικούς κύκλους, να διδαχθούμε από αυτούς και να βρούμε έναν συνεργατικό δρόμο για έξοδο από την κρίση, κυρίως την κοινωνική.




β) Με ευαισθησία για τον φυσικό οικότοπο που αναπτύχθηκε μετά την εγκατάλειψη του στρατοπέδου από τον στρατό, οι ομάδες ΠΕΡ.ΚΑ. αναγνωρίζουν την τεράστια φυσική αξία της περιοχής για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης, της κατάτμησης, της εκποίησης γης, της οικοδόμησης και υπέρ του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της έκτασης στηρίζοντας τις ανάλογες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσου και όλων των άλλων οργανώσεων, ομάδων ή ατόμων με κοινούς στόχους.
Όχι μόνο δεν επιδιώκουμε την κατοχή του χώρου, αλλά, με την φροντίδα των ελεύθερων και δομημένων περιοχών του, λειτουργούμε ως προσωρινή γέφυρα μεταξύ της τωρινής επίσημης εγκατάλειψης μέχρι την εκπόνηση-υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάδειξη της περιοχής σε ελεύθερο χώρο πρασίνου για τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, τους οποίους και καλούμε να δημιουργήσουν εδώ την επόμενη ομάδα καλλιέργειας ή άλλης δράσης για την στήριξη του κοινού μας στόχου.

Δεν διεκδικούμε την απόλυτα ορθή πρόταση για την χρήση του χώρου και σίγουρα αποδεχόμαστε άλλες προτάσεις για την ήπια αξιοποίησή του.

Η δράση μας είναι φανερή και έχει βρει ως τώρα μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους του Δήμου και στους επισκέπτες, δίνουμε απλά μια άλλη προοπτική στην αυθόρμητη, εναλλακτική και συνεργατική οικονομία της περιοχής.





Η ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ δημιούργησε με αποκλειστικά προσωπική εργασία και έξοδα των μελών της τον πρώτο αυτoοργανωμένο Συλλογικό Λαχανόκηπο στην Κεντρική Μακεδονία, όμως κυρίως απέκτησε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανθρώπινη συγκρότηση, ομαδικότητα και -το σημαντικότερο- την αισιοδοξία ότι τελικά μπορούμε να συνεργασθούμε και να χαιρόμαστε από την συνύπαρξή μας κόντρα στην απαισιοδοξία και απάθεια της εποχής.

Η δημιουργία της ΠΕΡΚΑ Καρατάσου διαδόθηκε σύντομα εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τη δημιουργία ανάλογων εγχειρημάτων."

"Η ομάδα ΠερΚα συμμετέχει στο Ανοιχτό δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. http://anoixtodiktio.gr/

Δραστηριοποιείται στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου που βρίσκεται στο δήμο Παύλου Μελά.

Μπορείτε να φτάσετε από το κέντρο της πόλης με ποδήλατο, λεωφορείο (38 Ευκαρπία) ή αυτοκίνητο.

Από τον περιφερειακό αν έρχεστε από ανατολικά μετα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στριβεται δεξιά για να μπείτε στον εσωτερικό περιφερειακό και μετά στο πρώτο φανάρι (φανάρι της Ευκαρπίας) στρίβετε αριστερά.

Μετά από 500 μέτρα θα δείτε την πύλη του στρατοπέδου όπου και παρκάρετε έξω.

Μολις περάσετε πεζοί την πύλη του στρατοπέδου προχωράτε ευθεία περίπου 400 μέτρα και θα δείτε τις πρώτες καλλιέργειες.
Αν συνεχίσετε αριστερά θα φτάσετε στο πρώην ΚΨΜ που πλέον είναι ο κοινωνικός χώρος "Σπορείο". "






Στοιχεία επικοινωνίας:
Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, Λεωφόρος Στρατού και Ναυαρίνου, Παύλος Μελάς 565 33, Ελλάδα
http://perka.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου